You are here

ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Πανόραμα Κούβας - Πάσχα 2017

Διάρκεια:
9 Μέρες
Αναχώρηση:
13/4
από
1770

Η Κούβα της επανάστασης, του Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα, απλωμένη στη ζεστή αγκαλιά της Καραϊβικής, με τις απέραντες πρασινογάλαζες παραλίες, τις καταπράσινες εύφορες πεδιάδες και τα επιβλητικά βουνά της με την τροπική εξωτική βλάστηση… Κατοικημένη από ζεστούς, φιλόξενους και χαρούμενους ανθρώπους, που ζουν στο ρυθμό της εκρηκτικής μουσικής τους χορεύοντας και πίνοντας το παραδοσιακό ρούμι, η Κούβα διατηρεί ανεξίτηλα τα σημάδια των αποικιακών χρόνων  και την δυναμική ιστορία της, με μάρτυρες τα σπάνιας αρχιτεκτονικής αξίας και ομορφιάς κτήρια, που ακόμα και  μισογκρεμισμένα αναδύουν την αίγλη του πλούσιου παρελθόντος της. Ανάψτε κι εσείς ένα πούρο Αβάνας ή πιείτε το αυθεντικό μοχίτο και ζήστε μια μοναδική εμπειρία. Μια εμπειρία ζωής!!!

Ημέρα 1: Αθήνα/Θεσσαλονίκη - Αβάνα
Αναχώρηση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Αβάνα. Άφιξη στην Κούβα, όπου θα σας περιμένει η ελληνόφωνη ξεναγός-αρχηγός της εκδρομής και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα είναι στην διάθεση σας για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.


Ημέρα 2: Αβάνα
Η Αβάνα, το «μαργαριτάρι των Αντιλλών» όπως την αποκαλούν πολλοί, διαθέτει μερικά από τα ωραιότερα αποικιακά κτίρια της καραϊβικής. Εμείς θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση μας από την «παλιά πόλη» όπου ιστορία, πολιτισμός και διασκέδαση συνυπάρχουν και εντυπωσιάζουν. Θα δούμε το Καπιτώλιο, την Μικρογραφία της Παλιάς Πόλης, θα συνεχίσουμε με την ρομαντική «καθολική πλατεία» και τέλος θα φτάσουμε στο «Παλάτι της Κουβανικής Τέχνης και Χειροτεχνίας». Ακολουθεί επίσκεψη στο Μουσείο του ποτού ρούμι, στην μοναδική ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Καραϊβικής, τον Άγιο Νικόλαο, και επίσκεψη στο πειρατικό φρούριο Ελ Μόρο με την μαγευτική θέα. Από την ξενάγηση μας δεν θα παραλειφθούν το Πανεπιστήμιο της Αβάνας, η πλατεία της επανάστασης με τις προσωπογραφίες του Τσε Γκεβάρα, η γνωστή παραλιακή λεωφόρος Μαλεκόν και η νέα συνοικία Βεδάδο. Το βράδυ προτείνουμε δείπνο στην παλιά πόλη.


Ημέρα 3: Αβάνα (Βινιάλες Πινάρ ντελ Ρίο)
Ολοήμερη εκδρομή στην μαγευτική κοιλάδα Βινιάλες. Πράσινοι βελούδινοι λοφίσκοι, πανύψηλα φοινικόδεντρα, καταρράκτες, υπόγειες σπηλιές με ποτάμια συνθέτουν αυτό το μεγαλείο της φύσης που ακούει στο όνομα Βινιάλες. Καθοδόν προς το Πινάρ ντελ Ρίο, θα διασχίσουμε γεωργικές περιοχές με καλλιέργειες καπνού και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το «Προϊστορικό Τείχος» και τη «Μυστική Σπηλιά του Ινδιάνου» όπου με μικρή βάρκα θα διασχίσουμε το υπόγειο ποτάμι της. Γεύμα σε τοπικό εστιατόριο, στάση στο παρατηρητήριο Λος Χασμίνες για να απολαύσουμε την θέα της περιοχής και επιστροφή το απόγευμα στην Αβάνα. Το βράδυ προτείνουμε να δοκιμάσετε ένα «strawberry daiquiri» στη διάσημη Φλοριδίτα όπως συνήθιζε ο Χεμινγουέι στην χρυσή εποχή της Αβάνα.


Ημέρα 4: Αβάνα (βόλτα με αντίκες)
Μια όμορφη πρωινή βόλτα με τα χαρακτηριστικά αυτοκίνητα-αντίκες στο τροπικό δάσος της Αβάνας, θ’ ανοίξει την αυλαία της σημερινής μέρας. Στη συνέχεια έχετε όλο το χρόνο στην διάθεση σας να τον αξιοποιήσετε, όπως επιθυμείτε. Επισκεφθείτε το μεγάλο παζάρι της πόλης, όπου θα βρείτε κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα κατασκευασμένα από κοράλλια, κορμούς και καρπούς εξωτικών δέντρων, κεραμικά αλλά και έργα ζωγραφικής τέχνης. Το βράδυ θα απολαύσουμε δείπνο στο «Εθνικό Ενυδρείο» παρακολουθώντας το θέαμα που παρουσιάζουν τα δελφίνια.


Ημέρα 5: Αβάνα (Γκουαμά, Σαντα Κλάρα) - Σιενφουέγος
Αφήνουμε την Αβάνα και κατευθυνόμαστε οδικώς στο Γκουαμά, με τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Κούβας. Επίσκεψη με ταχύπλοο στο νησί των θησαυρών «Isla del Tesoro», μια αναπαράσταση ινδιάνικου χωριού, όπου τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω στη λίμνη και συνδέονται με την όχθη με ξύλινα μονοπάτια–ξύλινες γέφυρες. Η Ινδιάνικη αρχιτεκτονική και 32 γλυπτά με αναπαραστάσεις από τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής των ιθαγενών κατοίκων του Τάϊνο, «ταξιδεύουν» τους επισκέπτες εκατοντάδες χρόνια πίσω στον χρόνο. Στο «Λα Μπόκα», στην είσοδο των καναλιών που οδηγεί στη λίμνη, βρίσκεται η «Φάρμα Αναπαραγωγής Κροκοδείλων», σημαντικό κομμάτι της άγριας πανίδας της Κούβας. Αναχώρηση για τη Σάντα Κλάρα, όπου θα επισκεφθούμε το μαυσωλείο και μουσείο του θρυλικού Τσε Γκεβάρα, που αν και Αργεντινός στην καταγωγή συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με το νησί. Άφιξη το απόγευμα στο γραφικό Σιενφουέγος με τον έντονο γαλλικό αποικιακό χαρακτήρα. Περιήγηση στην περιοχή και επίσκεψη στο εντυπωσιακό κτίριο Palacio del Valle από όπου μπορείτε να απολαύσετε ωραία θέα της πόλης. Δείπνο.


Ημέρα 6: Σιενφουέγος (Τρινιδάδ / Καρδένας) - Βαραδέρο
Αναχώρηση για το Τρινιδάδ που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσκεψη στην κεντρική πλατεία, Πλάσα δε Άρμας, περιστοιχισμένη από αποικιακά κτίρια, στο μουσείο Καντέρο και στο παραδοσιακό καφενείο La Canchánchara, όπου θα απολαύσουμε το τοπικό ποτό από ρούμι, μέλι και λεμόνι που έδιναν οι αποικιοκράτες στους σκλάβους για να πάρουν δυνάμεις. Ακολουθεί η πόλη Καρδένας ή αλλιώς πόλη των ποδηλάτων, για να καταλήξουμε στην συνέχεια στις ακτές της βόρειας Κούβας, και συγκεκριμένα στην χερσόνησο του Βαραδέρο. Η παραμονή στο ξενοδοχείο είναι σε βάση all inclusive = περιλαμβάνονται γεύμα/ δείπνο/ ποτά.


Ημέρα 7: Βαραδέρο (all inclusive, γεύμα, δείπνο, ποτά)
Ελεύθερη μέρα για να απολαύσετε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Κούβας. Προσφέρονται διάφορες προαιρετικές θαλάσσιες δραστηριότητες, ή μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο το τοπικό παζάρι, ή να επισκεφθείτε το δελφινάριο. Εμείς σας προτείνουμε μία ολοήμερη κρουαζιέρα με καταμαράν (έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μοναδική εμπειρία) στο κοντινό νησί Cayo Blanco. Στον κοραλλιογενή ύφαλο που θα επισκεφθούμε, θα σας δοθεί εξοπλισμός με μάσκες, προσωπικούς αναπνευστήρες και βατραχοπέδιλα για να τον εξερευνήσετε. Στη συνέχεια μπορείτε να κολυμπήσετε παρέα με τα δελφίνια στον περιφραγμένο χώρο όπου φιλοξενούνται. Χρόνος ελεύθερος για μπάνιο και μπουφέ γεύμα με αστακούς και άλλα φρέσκα θαλασσινά.


Ημέρα 8: Βαραδέρο (Αβάνα) - Αθήνα/Θεσσαλονίκη
Πλήρεις εντυπώσεων μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο της Αβάνας για την επιστροφή μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού.


Ημέρα 9: Αθήνα/Θεσσαλονίκη
Άφιξη στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.


 

ΤΙΜΕΣ & ΠΑΡΟΧΕΣ

Δίκλινο Μονόκλινο  Φόροι / Εισόδοι Ξενοδοχεία
1770 +480 € 654 € 4*, 5* Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία: Ηotel Riviera 4* or similar Habana/ Hotel Jagua 4* Cienfuegos/Hotel Grand Memories Varadero 5*. 

 

Γενικές σημειώσεις

 • Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς να παραλείπεται τίποτα
 • Πτήσεις με Air France/KLM
 • Ξενοδοχεία Habana: 4* Hotel Plaza, Cienfuegos: 4* Hotel Jagua, Varadero: 5* Hotel Grand Memories ή παρόμοια
 • Απαραίτητα το διαβατήριο σας με 6μηνη ισχύ & βίζα για την έκδοση της οποίας χρειαζόμαστε φωτοτυπία του διαβατηρίου.

Περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Air France/KLM
 • Διαμονή: 4* & 4*, 5* κατόπιν επιλογής σας
 • Διατροφή: Πρωινό μπουφέ καθημερινά και 7 γεύματα. All inclusive σε Βαραδέρο
 • Μεταφορές
 • Έξοδα βίζας για τις χώρες όπου απαιτείται: Περιλαμβάνεται βίζα Κούβας
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Ξεναγήσεις και εκδρομές
 • Αντιπρόσωπο/Συνοδό
 • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

Δεν περιλαμβάνονται

 • Φόροι αεροδρομίων, βίζα Κούβας, ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές της Κουβανικής κυβέρνησης 654€ .
 • Στην περίπτωση συμμετοχής μόνο δύο ατόμων στο πρόγραμμα υπάρχει η αντίστοιχη επιβάρυνση στις τιμές των προαιρετικών
 • Προσωπικά έξοδα
 • Φιλοδωρήματα για τους τοπικούς οδηγούς και ξεναγούς ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ!

Επιπλέον Σχόλια

Γενικές Παρατηρήσεις -Όροι συμμετοχής PYRAMIS INTERNATIONAL

1) Το προγράμματα των εκδρομών του παρόντος τιμοκαταλόγου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των Γενικών όρων συμμετοχής (Γ.Ο.Σ) της ιστοσελίδας  www.pyramistravel.gr  και με κάθε δήλωση συμμετοχής αυτομάτως γίνονται αποδεκτά από τον συμμετέχοντα.
2) Για να ταξιδέψετε θα πρέπει να έχετε διαβατήριο νέου τύπου, το οποίο το εκδίδετε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένετε. Για τις χώρες της Ε.Ε ταξιδεύετε με ταυτότητα ΝΕΟY τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.
3) Ισοτιμίες,Ναύλοι & Επιβαρύνσεις: Όλες οι παραπάνω τιμές είναι υπολογισμένες με την τρέχουσα ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου και σε ειδικούς αεροπορικούς ναύλους.Για τον λόγο αυτό, με την κράτησή σας θα πρέπει μα ενημερώνεστε από τους ταξιδιωτικούς συμβούλους για επιβεβαιωση των παραπάνω τιμών της εκδρομής και τυχόν επιβαρύνσεις.
4) Στα οργανωμένα πάκετα οι τιμές είναι υπολογισμένες βάση τα 20 άτομα.Σε περίπτωση μικρότερης συμμετοχής,το γραφείο διατηρεί το δικαίωμα να προσαυξήσει το κόστος του πακέτου ή να ακυρώσει την εκδρομή 1 εβδομάδα πριν την αναχώρηση.
5) Όλες οι τιμές για τα δωμάτια των ξενοδοχείων του τιμοκαταλόγου είναι για standard δωμάτια. Για δωμάτια με θέα θάλασσα ή ανώτερης κατηγορίας, υπάχρει επιβάρυνση.
6) Οι αποσκευές μεταφέρονται με ευθύνη των κατόχων, ανεξάρτητα συνοδείας εκπροσώπου του γραφείου και σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας, το γραφείο δεν φέρει καμμία ευθύνη.
7) Η εκδρομή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί με διαφορετική ή αντίθετη φορά χωρίς να παραληφθούν οι ξεναγήσεις.
8) Οι τιμές στους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας είναι υπολογισμένες σε ευρώ και είναι κάτ άτομο.

Ειδική γραμμή για ευχαριστίες/υποδείξεις/παράπονα 210 3220669

PYRAMIS INTERNATIONAL
ΑΘΗΝΑ - Ερμού 23-25, ΤΗΛ: 210 32 72 200
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - Μητροπόλεως 40 & Καρόλου Ντήλ, ΤΗΛ 2310288367
ΜΗ.ΤΕ.: 0206 E60000 534400

ΚΑΙΡΟΣ:

Μήνας

Ιαν.

Φεβ.

Μαρ.

Απρ.

Μαϊ.

Ιουν.

Ιουλ.

Αυγ.

Σεπ.

Οκτ.

Νοε.

Δεκ.

Θερμοκρασία Ημέρας σε °C

26

26

28

29

30

31

31

32

31

29

28

27

Θερμοκρασία Νύχτας σε °C

19

19

20

21

22

23

24

24

24

23

21

20

Μέση υγρασία %

75

74

73

72

75

79

78

78

79

80

77

75

Μέση μηνιαία βροχόπτωση σε mm

64

69

46

54

98

182

106

100

144

181

88

58

Σημειώστε ότι η πολύ ψηλή υγρασία κάνει τη θερμοκρασία να μοιάζει μέχρι και 6-7 βαθμούς ψηλότερη από ό,τι είναι, ειδικά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των καλοκαιρινών μηνών. Μη σας ξεγελάει το 32 °C... είναι εξίσου αποπνικτικό με 38 °C στην Ελλάδα!

Από την άλλη, ακόμα και τους βροχερούς μήνες, ηλιοφάνεια θα έχετε αρκετές ώρες κάθε μέρα: οι βροχές σπάνια έχουν διάρκεια πάνω από 1-2 ώρες, και συνήθως πέφτουν νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα, ή στη μέση της νύχτας. Ομπρέλα, φυσικά, καλό είναι να πάρετε μαζί σας ακόμη και τους πιο «στεγνούς» μήνες, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρέξει έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της παραμονής σας.

ΡΕΥΜΑ:
Η Κούβα κανονικά χρησιμοποιεί ρεύμα 110V/55Hz όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στα περισσότερα ξενοδοχεία υπάρχουν και πρίζες 220V. Ακόμη και αυτές, όμως, είναι αμερικανικού τύπου (με μακρόστενες σχισμές αντί για στρογγυλές τρυπούλες), οπότε θα σας είναι απαραίτητος ένας προσαρμογέας πρίζας για ευρωπαϊκό φις σε αμερικανική πρίζα, που θα σας επιτρέψει επιπλέον να χρησιμοποιείτε συσκευές διπλού βολτάζ (όπως πχ το φορτιστή του κινητού σας).

INTERNET:
Η Κούβα εισέρχεται σταδιακά στην εποχή του διαδικτύου Ο κρατικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών της Κούβας (Etesca) εγκαινίασε τον περασμένο Ιούλιο 35 ασύρματα δίκτυα, ενώ παράλληλα η σύνδεση των χρηστών στο Ιντερνετ γίνεται μέσω ειδικών καρτών που προσφέρουν πρόσβαση για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η διανομή όμως των καρτών διά της νόμιμης οδού είναι περιορισμένη και δύσκολη, αφού οι κάρτες είναι δυσεύρετες.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ :
Από Ελλάδα για Κούβα: 0053 (κωδικός περιοχής) (τοπικός αριθμός)
Π.χ. για να καλέσετε την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αβάνα, από την Ελλάδα: 0053 7 2042995
Από Κούβα για Ελλάδα: 119 30 (τοπικός 10ψήφιος αριθμός)
Π.χ. για να καλέσετε την Πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα, από την Κούβα: 119 30 210 6855550

Αν στα ελληνικά τηλέφωνα σας στο κινητό προσθέσετε το πρόθεμα +30 (ακριβώς έτσι, με το σύμβολο «συν» μπροστά – π.χ. +30 6944 444444 ή +30 210 6855550) θα μπορείτε να καλείτε τον αριθμό από οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεται άλλο πρόθεμα.  Και οι 3 μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας έχουν σύμβαση περιαγωγής με την Κούβα, αλλά σημειώστε ότι οι κλήσεις από/προς το κινητό είναι εξαιρετικά ακριβές στην Κούβα, είτε καλείτε είτε σας καλούν.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΡΑΣ:
Η Κούβα είναι 7 (επτά) ώρες πίσω από την Ελλάδα. Ήτοι, όταν στην Κούβα θα είναι 12 το μεσημέρι, στην Ελλάδα θα είναι 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

ΧΡΗΜΑΤΑ:
Η Κούβα έχει δύο νομίσματα, το Κουβανικό Πέσο (CUP) το οποίο χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι Κουβανοί πολίτες για αγορές  τροφίμων και επιδοτούμενων αγαθών, και το «Μετατρέψιμο» Πέσο (CUC – προφέρεται σε-ου-σέ),
1 CUC =1$
Το CUC είναι «κλειστό» νόμισμα, ήτοι χρησιμοποιείται και ανταλλάσσεται μόνο μέσα στην Κούβα. Επουδενή μην πάρετε μαζί σας δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών για τη μετατροπή των οποίων (και μόνο αυτών) σε CUC θα κληθείτε να πληρώσετε φόρο 10%. Χρήματα μπορείτε να αλλάξετε στις τράπεζες, στα επίσημα ανταλλακτήρια που φέρουν το όνομα CADECA (“CAsas DE CAmbio”), ή κάνοντας ανάληψη από τραπεζικό μηχάνημα. Προσοχή: αν δεν υπάρχουν ισοτιμίες εμφανώς αναρτημένες, δεν πρόκειται για επίσημο ανταλλακτήριο και μπορεί να σας χρεώσουν ό,τι ισοτιμία θέλουν. Μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ATM) υπάρχουν πολλά, αλλά δέχονται μόνο κάρτες Visa (όχι Maestro, ό,τι και να σας πει η τράπεζα σας!) και έχουν όριο ανάληψης τα 400 CUC ημερησίως, ανεξάρτητα από το όριο της δικής σας κάρτας. Αν η κάρτα σας είναι Mastercard (όχι Maestro!), θα μπορέσετε να σηκώσετε λεφτά, αλλά δίνοντας την σε ταμία της τράπεζας ή της CADECA – κανένα μηχάνημα στην Κούβα δεν την δέχεται. Για να αποφύγετε τυχόν χρεώσεις στην πιστωτική σας κάρτα, φροντίστε η κάρτα που θα πάρετε μαζί σας να λειτουργεί μόνο ως χρεωστική/αναληπτική (και όχι ως πιστωτική). Οι πιστωτικές κάρτες δεν είναι ευρέως αποδεκτές, παρά μόνο σε μεγάλα ξενοδοχεία και τουριστικά κέντρα. Προσοχή: καμία κάρτα εκδομένη από αμερικανική τράπεζα (π.χ. Citibank) ή που να υπάγεται σε αμερικανικό σύστημα (Maestro, American Express) δε γίνεται δεκτή πουθενά στην Κούβα λόγω εμπάργκο. Μπορείτε να αλλάξετε λεφτά στην CADECA στο αεροδρόμιο, φτάνοντας και φεύγοντας – οι ισοτιμίες είναι περίπου οι ίδιες παντού. Προσπαθήστε όμως να ελαχιστοποιήσετε το ποσό των χρημάτων που θα σας απομείνουν στο τέλος, γιατί χάνετε χρήματα με τη διπλή συναλλαγή. *Σημείωση: συχνά στην Κούβα θα σας πουν ότι για να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα θα έχετε μια πρόσθετη χρέωση 11,24%. Αυτό δεν ισχύει και είναι απλά μια ευρέως διαδομένη παρανόηση των Κουβανών υπαλλήλων. Η πραγματική πρόσθετη χρέωση είναι το στάνταρ 3% των καρτών, που στις περισσότερες χώρες το επωμίζεται ο έμπορος αλλά στην Κούβα ο πελάτης. Το «υπόλοιπο» 8% προέρχεται από το ότι οι κάρτες δεν δέχονται χρεώσεις σε CUC, και έτσι η Κούβα μετατρέπει, για τους τύπους, το ποσό σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, με μόνιμη αντιστοιχία 1 CUC = 1,08 USD (δεν περιλαμβάνεται ποτέ ο προαναφερθείς φόρος 10%, ο οποίος ισχύει μόνο στα μετρητά). Το ποσό δεν αλλάζει, απλά αναγράφεται σε δολάρια αντί για CUC, και έτσι μοιάζει μεγαλύτερο, χωρίς όμως να είναι.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ :
Η Κούβα γενικά είναι μια ασφαλής χώρα, αλλά φυσικά είναι καλό να πάρετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα παίρνατε και σε μια μεγάλη πόλη ή ένα πολυσύχναστο θέρετρο της Ελλάδας. Μην αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο, τη φωτογραφική σας μηχανή και τα χρήματα σας σε κοινή θέα, και μην περπατάτε νύχτα σε περιοχές που δεν γνωρίζετε και δεν είναι καλά φωτισμένες.

ΥΓΕΙΑ:
Η Κούβα έχει σύστημα υγείας παγκοσμίου φήμης. Δεν απαιτείται κανένας εμβολιασμός για να ταξιδέψετε εκεί, και δεν κινδυνεύετε από καμία «ασθένεια του Τρίτου Κόσμου». Παρόλα αυτά, τα φάρμακα είναι συχνά δυσεύρετα ή διαφορετικά από αυτά που γνωρίζετε (λόγω του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών) και έτσι καλό είναι να πάρετε μαζί σας ό,τι φάρμακα νομίζετε ότι μπορεί να χρειαστείτε, συμπεριλαμβανομένων των απλών παυσίπονων. Οπωσδήποτε πάρτε μαζί σας αντιηλιακό ευρέως φάσματος, η Κούβα είναι στους τροπικούς και ο ήλιος εκεί, ακόμα και το χειμώνα, είναι δυνατότερος από ό,τι στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Επίσης θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας εντομοαπωθητικό – τα κουνούπια στην Κούβα είναι... βαμπίρ.